Als je de vorige twee delen van onze security serie hebt gelezen, dan weet je dat een goede cybersecuritystrategie erg belangrijk is om de kans op een hack te verkleinen. Misschien ben je zelfs al aan de slag gegaan met onze tips. Heel goed! Maar nadat je maatregelen hebt getroffen, is het minstens zo belangrijk om dit te monitoren. In deze blog vertellen we je meer over het krijgen en behouden van controle over je IT-omgeving.
Weet wat er speelt in jouw IT-omgeving
Door te monitoren weet je wat er in jouw IT-omgeving gebeurt. Je houdt overzicht over wie toegang heeft tot je digitale werkplek. Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te monitoren:
- Het geeft informatie over je systemen
- Het geeft inzicht in zwakheden in je omgeving
- Het helpt om te bepalen wanneer je updates moet uitvoeren
- Je krijgt signalen bij afwijkende activiteiten
- Door tijdig op deze signalen te reageren, kun je eventuele security-problemen voorkomen
- Het helpt je om je omgeving te laten voldoen aan de AVG en andere regelgevingen
- Je houdt controle over wie kan inloggen in je omgeving
Wanneer je jouw monitoring goed op orde hebt, geeft het je tijd om te reageren en te beslissen of iets inderdaad verdacht is. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging van je huis of kantoorpand. Je wilt niet dat daar ingebroken wordt, dus je hebt een slot op je deur gezet en misschien zelfs wel een alarmsysteem geïnstalleerd. Maar je wilt ook weten of al je ramen en deuren goed dicht zitten. En als het alarm afgaat, wil je dit snel kunnen beoordelen zodat je gepaste maatregelen kunt nemen. Dit inzicht krijg je met monitoring.
Hoe monitoren?
Bij SEVENP werken we met een Security Operation Center, ook wel een SOC genoemd. Ons SOC kunnen we inzetten om je IT-omgeving te analyseren en te scannen op mogelijke dreigingen. Het SOC geeft informatie over wat er in je omgeving gebeurt en geeft meldingen bij activiteiten die mogelijk verdacht kunnen zijn. Hierdoor kunnen we snel op eventuele dreigingen reageren.
Zo kunnen we bijvoorbeeld e-mails die verdacht worden van phishing in quarantaine zetten. Deze kunnen we tegenhouden als het om phishing gaat of vrijgeven als het toch om een onschuldige mail blijkt te gaan. Ook detecteren we of ongewone activiteiten plaatsvinden die voor gebruikers niet te zien zijn. Wanneer er bijvoorbeeld een achtergrondactiviteit wordt gestart door een bestand, kunnen we checken of het mogelijk een verdacht bestand is zoals malware en het achtergrondproces stoppen.
Een SOC bewaakt tevens al je apparaten en inlogpogingen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat gebruikers die zich niet in Europa bevinden niet mogen inloggen. Met onze SOC helpen we je in control te zijn en snel te reageren bij mogelijke dreigingen. Instappen kan op ieder niveau: van een periodieke scan tot 24/7 monitoring zodat je geen omkijken naar je IT-security hebt. Een veilig gevoel!
Heb je de vorige blogs uit deze serie nog niet gelezen? Lees dan hier de blog over de impact van een hack op jouw bedrijf en de blog met 7 tips om de kans op een hack te verkleinen.
Wil je meer weten over onze mogelijkheden om je digitale werkomgeving te monitoren? Of heb je een andere security-vraag waar we je bij kunnen helpen? We horen het graag!