BLOG

5 tips om jouw thuisnetwerk te beveiligen

5 tips om jouw thuisnetwerk te beveiligen
5 tips om jouw thuisnetwerk te beveiligen

Deel

Zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt: dat vraagt ook wat van je thuisnetwerk. Want, je werkt nu ook vanuit huis met belangrijke bedrijfsdata. Je bent helaas nooit 100% goed beschermd tegen hackers, dat geldt ook voor de beveiliging van je thuisnetwerk. Wél kun je het onbevoegden zo moeilijk mogelijk maken om bij jou binnen te komen. Hoe zorg je ervoor dat jouw thuisnetwerk goed beveiligd is, zodat je veilig kunt werken? Lees snel verder!

Lees ook: Thuiswerken blijft, hoe veranker jij de hybride werkplek in jouw organisatie?

Waarom is beveiliging van je thuisnetwerk zo belangrijk?

Wanneer buitenstaanders of internetcriminelen toegang hebben tot jouw netwerk thuis, loop je bijvoorbeeld de volgende risico’s:

  • Een hacker kan illegale activiteiten uitvoeren of jouw devices gebruiken voor aanvallen, welke naar jouw adres te herleiden zijn.
  • Door toegang te krijgen tot je verwarmings- en verlichtingssystemen, weet een hacker wanneer je wel en niet thuis bent.
  • Jouw internetverkeer kan onderschept worden en daarmee ook jouw berichten en inloggegevens.

Om dat te voorkomen geven wij de volgende tips!

Lees ook: Kun je hackers buiten de deur houden?

Tip 1: Schakel toegang vanaf een externe locatie uit

Het is mogelijk om je routerinstellingen van een locatie buiten je huis te benaderen. Dat kan handig zijn, maar dat vinden hackers dus ook. Zij kunnen zo makkelijker toegang krijgen tot jouw netwerk. Ons advies is daarom om dit standaard uit te zetten. Wil je toch extern toegang hebben? Kies dan een sterk wachtwoord (zie ook tip 2) en specifieer eventueel welke IP-adressen toegang mogen hebben tot deze functie.

Tip 2: Sterk en uniek wachtwoord + naam van je thuisnetwerk

Wil je vanaf een device gebruik maken van WiFi? Dan selecteer je de naam van het betreffende netwerk en voer je het wachtwoord in. Standaard heeft jouw router al een naam en wachtwoord. Deze gegevens zijn gemakkelijk te achterhalen en daarom is het belangrijk om deze gegevens te veranderen. Kies geen herleidbare naam, zoals je achternaam of geboortedatum. Stel daarnaast een sterk en uniek wachtwoord in. Kies hierbij voor WPA2-versleuteling, alternatieven zoals WEP zijn niet veilig.

Lees ook: Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Tip 3: Blijf up-to-date

Deze tip komt voor in elke blog over veiligheid. Omdat het toch erg belangrijk is, noemen we dit ook in deze blog. Hackers spelen in op het feit dat veel mensen vaak (te lang) wachten met updates. Updates worden uitgebracht voor nieuwe functionaliteiten of om iets te verbeteren qua beveiliging. Zorg er daarom voor dat je updates automatisch of zo snel mogelijk installeert. Dat geldt ook voor je router. Heb je de router van je telecomprovider gekregen? Dan worden de updates meestal automatisch geïnstalleerd. Heb je zelf een router aangeschaft? Controleer dan regelmatig of er updates beschikbaar zijn.

Tip 4: Veilig omgaan met data

Gegevens staan meestal in de cloud opgeslagen, bijvoorbeeld in SharePoint, zodat je altijd en overal kunt werken. Als je thuiswerkt, heb je te maken met bedrijfsgegevens én persoonlijke gegevens. Heb je toch gegevens lokaal opgeslagen op je device? Sla deze gegevens gescheiden op van elkaar en bewaar bedrijfsgegevens niet op je devices zelf. Mocht een hacker toegang krijgen, dan kan deze persoon niet bij de gegevens op je device komen.

Lees ook: Waar sla je een bestand op? OneDrive of SharePoint?

Tip 5: Breng je verbonden devices in kaart

Een extra check doen is altijd een goed idee. Op je router kun je namelijk controleren welke devices toegang hebben tot jouw netwerk. Kun je alle devices identificeren? Mooi! Zitten er devices tussen die je niet kent? Verwijder deze dan. Mocht het toch één van je eigen devices zijn, heb je deze devices snel weer toegevoegd. Zo weet je zeker dat alleen goedgekeurde devices toegang hebben. Denk je dat iemand zonder toestemming op je netwerk is geweest? Verander dan voor de zekerheid het wachtwoord (zie ook tip 2).

Met deze tips maak je het onbevoegden een stuk lastiger om toegang te krijgen tot jouw thuisnetwerk! Deze tips gelden specifiek voor jouw thuisnetwerk. Ben je benieuwd wat je kunt om je bedrijfsnetwerk op kantoor goed te beveiligen? Neem dan contact op met ons!

Zo neem je contact op met ons

Wij filteren voor jou het belangrijkste IT-nieuws. 
Schrijf je in en ontvang elke maand onze nieuwsbrief!

Zo neem je contact op met ons

Wij filteren voor jou het belangrijkste IT-nieuws. Schrijf je in en ontvang elke maand onze nieuwsbrief!

Deel deze blog

Verder lezen?

Door de wondere wereld van SEVENP te betreden, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Informatie hierover vind je in ons Privacy Statement.

Door de wondere wereld van SEVENP te betreden, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Informatie hierover vind je in ons Privacy Statement.