BLOG

Copilot: je nieuwe persoonlijke assistent

Copilot: je nieuwe persoonlijke assistent
Copilot: je nieuwe persoonlijke assistent

Deel

Maak kennis met Copilot, je nieuwe personal assistent die je naar verwachting veel werk uit handen gaat nemen. Waar we zelf uren bezig kunnen zijn om dat éne effect in PowerPoint of die formule in Excel voor elkaar te krijgen, kunnen we dat in veel gevallen ook aan Copilot vragen. Benieuwd wat je nog meer aan Copilot kunt vragen? In deze blog stellen we Copilot aan je voor.

 

Wie of wat is Copilot?

Copilot is een digitale assistent op basis van AI die ontworpen is om jou als gebruiker van Microsoft 365 te helpen
met jouw taken. Copilot is een AI tool die sinds kort beschikbaar is in de Microsoft 365 omgeving. Copilot combineert de kennis van bijvoorbeeld ChatGPT met je gegevens van Microsoft 365. Dit maakt
Copilot een krachtige en slimme assistent.

 

Waar kan Copilot je bij helpen?

Copilot is heel veelzijdig. Zo kan Copilot bestanden voor je vinden, e-mails opstellen, een planning of to-do-list voor je maken, je helpen met brainstormen, presentaties voor je ontwerpen, samenvattingen en andere documenten maken en nog veel meer. We zetten hieronder een paar voorbeelden voor je neer. 

 

PowerPoint

 

Laat Copilot je PowerPointpresentaties ontwerpen en je slides lopen vloeiend in elkaar over. Ook slides met lappen tekst zijn verleden tijd, Copilot vat je teksten namelijk razendsnel samen in korte steekwoorden. Wil je wat humor toevoegen aan je presentatie? Ook dat is voor Copilot geen probleem. 

Teams

 

Ook in Teams is Copilot je helpende hand. Ben je even afgeleid tijdens je vergadering? Of lees je graag achteraf terug wat je tijdens je vergadering hebt besproken? Geef Copilot dan de opdracht om een samenvatting te maken, zo zie je in één overzicht terug wat je hebt besproken. Of vraag Copilot tijdens je vergadering om je ideeën op een whiteboard te zetten of uit te werken tot visuals. 

Heb je dubbele afspraken staan in je agenda en moet je kiezen welke vergadering je wilt bijwonen? Met Copilot is ook dit geen probleem meer. Want wanneer je zelf niet bij een vergadering aanwezig kunt zijn, kun je Copilot vragen om virtueel voor je aanwezig te zijn en je na afloop bij te praten. 

Outlook

 

Misschien herken je het wel, je bent net terug van vakantie en je mailbox staat vol met ongelezen mails. Je krijgt al stress bij het idee dat je straks weer uren of zeg maar gerust dagen bezig bent om je mail bij te werken. Met Copilot is deze stress verleden tijd. Laat Copilot een samenvatting maken van je ongelezen mails en vraag om een actielijst te maken. Zo zie jij in één oogopslag op welke e-mails je moet reageren en welke direct de prullenbak in kunnen. 

Ook kan Copilot eenvoudig e-mails voor opstellen. Geef bijvoorbeeld de opdracht om al je collega’s uit te nodigen voor de vrijdagmiddagborrel of je offerte te versturen naar een potentiële klant. Zet in je opdracht waar je e-mail aan moet voldoen en Copilot schrijft het voor je. Je hoeft hem alleen nog maar na te lezen en te verzenden.

Word

 

Laat Copilot documenten voor je opstellen en aanpassen in Word. Voorbeelden van opdrachten die je Copilot kunt geven zijn:

 

  • Maak een projectvoorstel van maximaal 2 pagina’s.
  • Maak een samenvatting van dit onderzoek.
  • Kort dit document in naar maximaal 4 pagina’s.
  • Maak dit document op volgens de vormgeving van sjabloon X.
  • Controleer dit document op niet goed lopende zinnen en taalfouten. 

Excel

 

Ook in Excel is Copilot je grootste vriend. Met Copilot zijn ingewikkelde formules met foutcodes verleden tijd. Laat Copilot je verkoopcijfers visualiseren in een grafiek of vraag om een aantal scenario’s uit te werken. 

Slim zoeken

 

Met de slimme zoekfunctie van Copilot, ook wel de semantische index genoemd, toont Copilot razendsnel het document waar jij naar op zoek bent. Copilot toont niet zomaar alle resultaten waar toevallig je zoekwoorden in voor komen, maar sorteert deze ook op relevantie. Dus wanneer jij Copilot vraagt naar de kalender met alle verjaardagen van je collega’s, dan weet Copilot dat je op zoek bent naar een Exceldocument die gemaakt is door je collega van HR en krijg je meteen dat document bovenin de zoekresultaten te zien. 

Tone of voice

 

Bepaal zelf in welke stijl je teksten geschreven moeten worden, informeel of formeel, grappig of informatief, het kan allemaal. Ook kan Copilot de tone of voice van bestaande documenten aanpassen. Laat bijvoorbeeld ‘u’ in ‘je’ en ‘jij’ veranderen of een zakelijke tekst in een informele tekst.

Wat is de kwaliteit van het werk van Copilot?

Natuurlijk moet je nog wel controleren wat Copilot heeft gemaakt voordat je het gebruikt. Er kunnen altijd fouten in zitten en je blijft zelf verantwoordelijk voor de content die Copilot maakt. Copilot vraagt je daarom altijd om feedback op de gegenereerde content. Ook wanneer je Copilot vraagt om een actie uit te voeren zoals het versturen van een mail, vraagt Copilot eerst om bevestiging voor de mail verstuurd wordt. Verder zal Copilot in het begin waarschijnlijk het beste in het Engels werken omdat dat de taal is waarin Copilot is ontworpen. 

Wanneer kan ik Copilot gebruiken?

Inmiddels is Copilot voor bijna alle bedrijven in Nederland beschikbaar. Copilot is beschikbaar in drie varianten: de gratis versie waarmee je basisvragen aan Copilot kunt stellen, de Pro versie waarmee je toegang krijgt tot premium AI-functies en de 365 variant waarbij Copilot geïntegreerd zit in je Microsoft 365-apps.

Wij testen deze slimme assistent al een tijdje en kunnen je er dus alles over vertellen! Wil je weten of Copilot ook voor jouw organisatie beschikbaar is? Of ben je benieuwd hoe je Copilot kunt inzetten in jouw organisatie? Laat het ons weten, we denken graag met je mee!

Zo neem je contact op met ons

Wij filteren voor jou het belangrijkste IT-nieuws. 
Schrijf je in en ontvang elke maand onze nieuwsbrief!

Zo neem je contact op met ons

Wij filteren voor jou het belangrijkste IT-nieuws. Schrijf je in en ontvang elke maand onze nieuwsbrief!

Deel deze blog

Verder lezen?

Door de wondere wereld van SEVENP te betreden, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Informatie hierover vind je in ons Privacy Statement.

Door de wondere wereld van SEVENP te betreden, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Informatie hierover vind je in ons Privacy Statement.