BLOG

Deel 1/2: Hoe veilig is jouw wachtwoord?

BLOG

Deel 1/2: Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Deel 1/2: Hoe veilig is jouw wachtwoord?
Deel 1/2: Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Deel

De technieken die gebruikt worden voor digitale beveiliging, worden slimmer en beter. Helaas geldt dat ook voor de technieken die hackers gebruiken. Zij blijven graag gebruik maken van de zwakke plek van de digitale beveiliging, namelijk: wachtwoorden.  Daarom laten we in deze blog zien waarom wachtwoorden risico’s vormen en wat nu wél de beste veiligheidsmaatregel is om jouw gegevens te beschermen.

Wat cijfers over digitale beveiliging op een rijtje:

  • Gemiddeld heeft een persoon 35 online accounts, denk aan webshops, social media, daten, communicatie en werk.
  • 45% van de werkende volwassenen gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere doeleinden en wijzigt deze wachtwoorden niet (regelmatig).
  • 80% van de gepleegde hacks waren succesvol door zwakke, gestolen of hergebruikte wachtwoorden.
  • Sinds 2017 neemt het aantal hacks geleidelijk toe, met een nog snellere stijging sinds de Covid-19 pandemie.


Hoe komt een hacker aan mijn wachtwoord?

Wanneer je zelf een wachtwoord makkelijk kunt onthouden, dan kan een hacker het wachtwoord makkelijk kraken. Een wachtwoord als Barry1975 achterhalen hackers makkelijk. Ook het wachtwoord !BaRRy#1975! is heel snel gekraakt. En met meer tijd worden zelfs lange en moeilijke wachtwoorden achterhaald. Oftewel: korte én lange wachtwoorden blijven een doelwit voor hackers en dus moeten wij ons beter beschermen.

Lees ook: Kun je hackers buiten de deur houden?

Waarom willen hackers mijn wachtwoorden kraken?

Je denkt misschien “mijn gegevens zijn niet interessant.” Dat is, helaas, niet waar. Met jouw gekraakte inloggegevens heeft een hacker toegang tot allerlei informatie, ook cruciale (bedrijfs)informatie. Het gaat meestal niet om de waarde van de gegevens voor de hacker zelf. Het gaat juist om de waarde die deze gegevens voor jou of voor een bedrijf hebben. Ieder persoon is daarom verantwoordelijk voor de veiligheid van bedrijfsgegevens.

Lees ook: Veilig e-mailen is méér dan een sterk wachtwoord

En nu?

We zien ook positieve ontwikkelingen, bijvoorbeeld dat meer mensen bewuster omgaan met hun wachtwoorden, door unieke ingewikkelde wachtwoorden te gebruiken, regelmatig te wijzigen en deze op te slaan in een wachtwoordkluis. Toch blijven we zien dat de meeste mensen het concept ‘sterke wachtwoorden’ lastig en vervelend vinden. Juist dan sluipen slechte gewoontes erin waar hackers dankbaar gebruik van maken.

Sterke wachtwoorden gebruiken is absoluut belangrijk. Maar, om beter beveiligd te zijn, raden wij aan om een extra laag toe te voegen tijdens het inloggen, namelijk Multi Factor Authentication (MFA).


Wat is Multi Factor Authentication?

MFA is een authenticatiemethode waarbij je meerdere stappen moet doorlopen om toegang te krijgen. Deze stappen kunnen bestaan uit:

  • Iets dat je weet, zoals een wachtwoord of pincode.
  • Iets dat je hebt, zoals je telefoon of token.
  • Iets dat je bent, zoals een vingerafdruk.
  • Locatie en tijd: je mag alleen inloggen als je op een bepaalde locatie bent of binnen een tijdsblok.


Een eerste stap is vaak het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord. De volgende stap is bijvoorbeeld een code invoeren die je per sms hebt ontvangen of jezelf authentiseren via een app op je telefoon. Dat maakt MFA dé basis van veilig inloggen. De kans dat een account met MFA in verkeerde handen terecht komt, is namelijk minder dan 0,1%.

Wij ervaren dat MFA makkelijk werkt. Dat het nieuw en onwennig is voor gebruikers, dat kunnen we ons goed voorstellen. Daarom helpen we jou daar graag bij!


Wat als je niet voor MFA kunt kiezen?

Oké, we hebben je overtuigd waarom MFA zo belangrijk is. Helaas biedt (nog) niet elke online dienst deze optie aan. Daarom gaan we in onze volgende blog tips geven over wat je kunt doen als je niet voor MFA kunt kiezen. En hoe kun je het beste omgaan met een wachtwoordkluis? Ook volgt er binnenkort een blog over MFA, met tips en tricks hoe je dit goed, beter en best kunt gebruiken.

Lees ook deel 2: Wat kun je het beste doen als MFA niet beschikbaar is?

Wil je meer weten over MFA? Of heb je een vraag over de digitale beveiliging van jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons!

Zo neem je contact op met ons

Wij filteren voor jou het belangrijkste IT-nieuws. 
Schrijf je in en ontvang elke maand onze nieuwsbrief!

Zo neem je contact op met ons

Wij filteren voor jou het belangrijkste IT-nieuws. Schrijf je in en ontvang elke maand onze nieuwsbrief!

Deel deze blog

Verder lezen?

Door de wondere wereld van SEVENP te betreden, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Informatie hierover vind je in ons Privacy Statement.

Door de wondere wereld van SEVENP te betreden, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Informatie hierover vind je in ons Privacy Statement.