BLOG

Wat is de impact van een hack op jouw bedrijf?

Wat is de impact van een hack op jouw bedrijf?
Wat is de impact van een hack op jouw bedrijf?

Deel

Steeds vaker hoor je dat bedrijven te maken krijgen met cyberincidenten. In de meeste gevallen gaat het om ransomware. Hierbij worden systemen gegijzeld waardoor je niet bij je data, applicaties en websites kunt en dus hele operaties stilvallen. Geen enkele branche wordt overslagen: publieke sectoren, commerciële bedrijven, grote multinationals, MKB, de voorbeelden zijn helaas te over. Iédereen is een interessante target voor hackers. Wist je dat er wereldwijd iedere 11 seconden een ransomware aanval wordt gedaan? Meer dan de helft van de Nederlandse organisaties heeft te maken gehad met cybercriminaliteit. Dat roept de vraag op wanneer jij aan de beurt bent. Nog belangrijkere vragen zijn: ben jij voorbereid op een hack? En heb je in kaart gebracht wat de impact is op jouw organisatie? Ook als je denkt goed voorbereid te zijn raden we je aan verder te lezen. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee!

Hoe bereik je een stabiele en veilige IT-omgeving?

Ransomware is op dit moment de grootste bedreiging van ons digitale landschap. De sterke toename van deze vorm van cybercriminaliteit komt omdat hackers hier schandalig veel geld mee verdienen. We hebben het dan over vele miljarden euro’s, waarvan de groei er nog niet uit is. Nu willen we je met deze blog zeker geen nieuwe carrière move aanpraten!  We willen je bewust maken. Een stabiele en veilige IT-omgeving wordt niet alleen bereikt met een paar technische maatregelen. Het is een samenspel tussen techniek, mensen en beleid.

Techniek

Bij techniek denken we aan maatregelen zoals:

1.      Anti-spam en anti-virusoplossingen (lees hier meer over EDR, de slimmere opvolger van de traditionele antivirus)

2.     Bepaal en beheer jouw toegangsrechten (lees hier meer over toegangsbeheer, wie mag bij welke data)

3.     Versleutel gevoelige informatie

      4.    Pas Multi-Factor Authenticatie toe

      5.   Maak gebruik van een goed wachtwoordbeleid (lees ook onze blog: hoe veilig is jouw wachtwoord?)

      6.  Maak regelmatig back-ups en test deze (lees hier meer waarom back-ups essentieel zijn)

      7.  Installeer software updates, stel deze niet uit

Belangrijk om je te realiseren is dat een goede technische beveiliging bestaat uit meerdere lagen. Iedere laag voegt iets toe. Om optimaal in control te zijn moet je deze maatregelen ook periodiek testen. Wij gaan hier in onze volgende blog dieper op in. 

Mensen

De meeste ransomware aanvallen beginnen met een phisingmail. Hackers proberen via een mailtje persoonlijke informatie van je te ontfutselen. Je denkt waarschijnlijk ‘daar trap ik niet in’, maar cijfers laten zien dat hackers hier steeds succesvoller in worden. Weten jouw mensen waar ze op moeten letten? Laat jij periodiek phishing-tests uitvoeren? Realiseer jij je dat óók jij een interessante partij bent voor hackers? Door bewustwording te creëren wordt de kans op menselijke fouten minder. 

Beleid

Het uitgangspunt van een veilige IT-omgeving is: wees goed voorbereidt. Heb jij scenario’s op de plank liggen voor het geval hackers toegang hebben gekregen tot jouw data? Ook data waarvan jij denkt ‘dit is niet interessant’ kunnen heel waardevol zijn voor hackers. Denk aan persoonsgegevens van medewerkers en klanten, zoals kopieën van paspoorten, adresgegevens en klantinformatie. Naast dat een hacker veel kan met deze gegevens -zoals doorverkopen of gebruiken voor identiteitsfraude- kan het ook behoorlijke imagoschade opleveren. Want hoe zullen je klanten en medewerkers reageren als je ze moet vertellen dat er vertrouwelijke documenten zijn buitgemaakt?

Het belang van goede monitoring

Vooropgesteld dat we er alles aan doen om hackers buiten de deur te houden, komt toch de vraag weer naar boven ‘wanneer ben jij aan de beurt’? Wanneer een hacker bij je aan de deur staat te rammelen, wil je dit zo snel mogelijk weten. Alle alarmbellen moeten afgaan, want zodra je ziet wát er gebeurt kun je het tegengaan of beschermen. Investeren in een SOC (Security Operations Center) is geen overbodige luxe, of je nu bij een grote of kleine organisatie werkt. Ook rondom dit onderwerp gaan we je snel verder informeren.

Lees ook: https://sevenp.nl/blog/kun-je-hackers-buiten-de-deur-houden/

Meer weten?

Kun je niet wachten op onze volgende blogs over technische maatregelen of het belang van goede monitoring? Neem dan contact met ons op. Ook voor het analyseren van mogelijke zwakheden, het uitvoeren van tests of ondersteuning als je gehackt bent, ben je bij ons aan het juiste adres! 

Zo neem je contact op met ons

Wij filteren voor jou het belangrijkste IT-nieuws. 
Schrijf je in en ontvang elke maand onze nieuwsbrief!

Zo neem je contact op met ons

Wij filteren voor jou het belangrijkste IT-nieuws. Schrijf je in en ontvang elke maand onze nieuwsbrief!

Deel deze blog

Verder lezen?

Verder lezen?

Door de wondere wereld van SEVENP te betreden, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Informatie hierover vind je in ons Privacy Statement.

Door de wondere wereld van SEVENP te betreden, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website. Informatie hierover vind je in ons Privacy Statement.