Werken in een volledig beschermde moderne digitale werkomgeving. Klinkt goed, toch? SEVENP vindt het belangrijk dat je overal en veilig kunt werken. In beide opzichten fungeren wij graag als een kompas in de route hiernaartoe. In de weg naar een veilige digitale werkomgeving speelt Microsoft Defender for Endpoint een grote rol. In deze blog laten we aan de hand van 7 redenen zien waarom deze oplossing jouw devices echt veiliger kan maken!
Windows Defender vs Microsoft Defender for Endpoint
We kennen allemaal Windows Defender. Het staat standaard op jouw Windows devices geïnstalleerd en geeft een melding wanneer een mogelijke dreiging gevonden is. Het fijne aan Windows Defender is dat het een gratis tool is en je er verder niks voor hoeft te doen. Je zult wel denken: ‘daar heb ik genoeg aan’. Maar deze oplossing is gericht op individuele gebruikers en consumenten. Security is iets dat zich blijft ontwikkelen en de mogelijkheden zijn oneindig. Een uitgebreidere versie van Windows Defender is stukken proactiever en reactiever op virussen en geschikt voor zakelijke omgevingen. Het biedt jou mogelijkheden om met behulp van artificial intelligence een duidelijker beeld te schetsen van wat mogelijke dreigingen doen, waar ze zich bevinden en hoe je met behulp van IT kunt voorkomen dat ze jouw device binnendringen. Ook biedt deze tool een extra stukje centrale controle over de veiligheidsstructuur van je gehele bedrijf.
Microsoft Defender for Endpoint is de naam van deze versie. Naast het reageren op mogelijke bestaande dreigingen, onthoudt Defender ook wat het eerder heeft gezien en neemt dit mee naar een volgende casus. Deze nieuwe zelflerende manier van virusopsporing noemen we Endpoint Detection and Response (EDR). EDR is één belangrijk onderdeel van Microsoft Defender for Endpoint. Naast EDR zijn nog 6 redenen te benoemen waarom de betaalde versie van Defender zeker de moeite waard is om aan te schaffen bovenop de gratis versie.
Lees ook: Endpoint Detection and Response (EDR)
7 voordelen van Microsoft Defender for Endpoint
1: Verkrijg inzicht in de zwakke plekken van je device
Met behulp van het ‘Threat & Vulnerability Dashboard’ verkrijg je inzicht in de mogelijke locaties en momenten waar en waarop devices in contact komen met mogelijke gevaren. Met behulp van dit dashboard verminder je de blootstelling aan gevaren en verbeter je de veiligheidspositie.
2: Stel veiligheidsregels in
‘Attack Surface Reduction’ vermindert de plaatsen waar jouw organisatie wordt blootgesteld aan aanvallen, zonder de productiviteit van gebruikers te beperken. Met behulp van een breed scala aan mogelijkheden kun je regels voor het apparaat instellen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat alleen de door jouw bedrijf geselecteerde applicaties mogen worden gebruikt.
3: Next Gen Antivirus
Terwijl de hiervoor besproken pijlers helpen dreigingen te neutraliseren, voordat ze jouw machines kunnen binnendringen, kan de next generation antivirus aanvallen detecteren en blokkeren vóórdat ze schade kunnen aanrichten. Door middel van ‘machine learning’ detecteert en blokkeert het de nieuwste dreigingen vrijwel direct.
4: Zelflerende antivirus
EDR helpt je met het opsporen van dreigingen die zichzelf op een slimme manier verborgen proberen te houden. Microsoft Defender for Endpoint is continu bezig met het analyseren en opslaan van verdachte activiteiten op je device. Je kunt het zien als jouw hulp bij het onderzoeken, opsporen en aanpakken van dreigingen.
5: Automatische opsporing en herstel in no-time
In een volgende fase helpt Microsoft Defender for Endpoint jouw organisatie om van waarschuwing en detectie over te gaan op herstel. Stel je voor, er komt een melding binnen van een dreiging op één van de devices binnen je organisatie. Alle alarmbellen gaan rinkelen en er moet zo snel mogelijk gezocht worden naar herstelmogelijkheden. Microsoft Defender for Endpoint kan jou in deze situatie heel wat zorgen ontnemen. In enkele minuten gaat Defender van de detectie van een dreiging over tot het herstel van de dreiging.
6: Specifiek toegespitst op jouw organisatie!
Omdat klantomgevingen van elkaar kunnen variëren, biedt Microsoft Defender for Endpoint API’s om dit wat flexibeler te maken. Op deze manier kun je Microsoft Defender integreren in je bestaande netwerkstructuur. Zo kun je door middel van deze API’s je eigen aangepaste security workflows mogelijk maken.
7: Grote referenties
Microsoft Defender for Endpoint scoort ook hoog in de beoordelingen. Eind vorig jaar heeft AV-TEST, het IT-Security onderzoeksinstituut in Duitsland, Microsoft Defender meegenomen in hun beoordelingsrapport. Hier scoorde Defender de hoogst mogelijke score: 18 van de 18 te behalen punten. Omdat dit een score is die hoger ligt dan de drempel van 17,5 punten, krijgt Microsoft Defender for Endpoint van hen de titel: ‘AV-TEST TOP PRODUCT’.
Alles centraal gemanaged
Alle eerder benoemde punten kunnen tot slot nog centraal gemanaged worden vanuit Microsoft 365. Het grote voordeel hieraan is dat de volledige bedrijfsstructuur in één keer meegenomen kan worden in de beveiliging. Met het volledige plaatje in beeld, houd je overzicht en voorkom je dat je straks een dreiging over het hoofd ziet.
Meer weten?
Wil je na het lezen van deze blog meer weten over Microsoft Defender for Endpoint? Of heb je een andere vraag over security? Onze experts zitten voor je klaar!